Wat wanneer je leeft met dezelfde achternaam als van daders

Hier kun je alle berichtjes plaatsen, die niet in één van de bovenstaande forums horen.

Moderator: moderators

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Annemiek
Algemeen Beheer
Berichten: 4264
Lid geworden op: 17 feb 2003, 20:39

Wat wanneer je leeft met dezelfde achternaam als van daders

Bericht door Annemiek » 29 jan 2017, 09:50

Lieve mensen

Wat wanneer je leeft met dezelfde achternaam als van daders (vaders, opa's, broers, ooms of zelfs vrouwen binnen een familie). Vaak zie ik op het forum slachtoffers van incest voorbij komen die zo stuk lopen door zoveel verschillende problemen en ook regelmatig dat er geen basis meer is binnen hun systeem. Want wat geeft het qua gevoel dat je iets moet ondernemen waarbij je de ID-kaart nodig hebt, maar ook eenvoudiger wanneer je nog op school zit of een baan hebt en men jou benaderd door je naam benoemen.

Dit onderwerp houd me al een tijd bezig, want juist wanneer je dus een slachtoffer bent van incest komt er dus veel naar boven. Natuurlijk ook bij slachtoffers die alleen op het forum lezen omdat de angst zo enorm kan zijn omdat het misbruik nog steeds gaande is. Overigens willen wij jullie ook bijstaan wanneer er geen registratie mogelijk is, mailen naar info@seksueelgeweld.nl kan dus een eerste moeilijke stap zijn en altijd welkom!

Vrouwen die incest hebben meegemaakt kiezen voor de naam van hun partner binnen een huwelijk, maar velen gaan niet eens een relatie aan en dus de achternaam kan soms een blijvende trigger geven. Waar men waarschijnlijk niet bij stil staat is dat ook jongens/mannen met hetzelfde problemen worstelen en hun hebben geen mogelijkheid om überhaupt van naam te veranderen.

Ik kan me voor stellen dat dit vragen oproept bij lotgenoten en bezoekers op het forum.

Voor een aantal jaren terug was er een programma op SBS6 en elke dag kwamen drie mensen met extreme problemen en de oplossing lag deels bij het publiek. Hier waren honderd mensen aanwezig die per persoon honderd euro mochten inzetten op degene wiens verhaal hun het meeste raakte Dus drie mensen kregen de tijd om uitleg te geven binnen de uitzending en na een aantal minuten mocht het publiek 100 euro inzetten op het meest voor hun aangesproken verhaal.

Ik zat gewoon tv te kijken, ook vanuit nieuwsgierigheid, want welke verhalen sprak het publiek aan? Op zekere dag zat een meisje op één van de drie stoelen en toen mocht zij haar verhaal vertellen, een mokerslag! Zij werd vanaf jongs af aan verkracht door haar vader, maar naarmate het verhaal verder ging werd het duidelijk dat deze man nog zo veel meer kinderen had misbruikt. Wat mij is bij gebleven is dat hij binnen een tbs-kliniek werd opgesloten, bekend bij de media. De vraag van dit jonge meisje was dat zij niet verder leven met de achternaam van haar vader en voor een andere achternaam wilde kiezen. Alle mogelijkheden waren benut, maar laatste optie was afhankelijke van de financiële situatie om voor een andere naam te kiezen samen met haar broer.

Het was zeer bijzonder en ook emotioneel binnen het publiek, want bijna 80 mensen hebben unaniem besloten dat zij die mogelijkheid moest krijgen. Vaag herinner ik me nog dat de presentatrice hierna haar een vraag stelde waarbij ik dacht.....meen je dat nu echt! Want de vraag was voor welke naam zij zou kiezen en haar antwoord was duidelijk...geen antwoord!

Natuurlijk ken ik dat meisje niet, maar mocht je dit ooit lezen "wat ben je enorm dapper"!

Door datgene wat ik heb gezien qua incest en achternaam, vraag ik me af hoe jullie mening is en dit ook een enorme rol speelt.
Achternaam wijzigen

Een achternaam wijzigen kan alleen onder strenge voorwaarden. Een verzoek tot het wijzigen van uw achternaam kunt u indienen bij Justis, link https://www.justis.nl/producten/naamswi ... -wijzigen/

In België : http://www.belgium.be/nl/familie/identi ... erandering
Sterkte voor lotgenoten, die dit ook als dilemma zien.

Liefs Lap
Het geheim is een kwart van de waarheid...

Gebruikersavatar
Precious'75
Berichten: 51
Lid geworden op: 08 apr 2016, 13:25

Re: Wat wanneer je leeft met dezelfde achternaam als van daders

Bericht door Precious'75 » 03 feb 2017, 21:39

Hi Lap,

Ik besefte bij het lezen van dit artikel hoeveel mijn naam invloed heeft gehad om mij.

Als klein meisje droomde, hoopte ik dat ik misschien toch in het verkeerde gezin was terecht gekomen. Was ik geadopteerd…werd ik gemist, huilend kwam ik tot de conclusie, dat het gezin, de ouders die ik mee had gekregen mijn ouders werkelijk waren. Ik heb geen hechting met mijn ouders gehad vanaf geboorte, maar daar zou ik pas veel later achter komen.
Ik voelde mezelf nooit welkom. Mijn ouders waren streng religieus: respect en vergeving is genadeloos erin gestampt. Hun wil is wet, tot op de dag van vandaag. Ik ben “hun” eigendom, ik heb niet ertegenin te brengen. Je werd gestraft en lichamelijk mishandeld, als je niet deed wat ze eiste.

Mijn ouders leken het volmaakte plaatje. Alleen buiten beeld van mijn moeder had mijn vader zijn verzameling porno in films, foto’s en materiaal. Het beeld van de vrouw, dat ik heb meegekregen door mijn vader is, dat vrouwen: waardeloos, dom zijn en een seksobject. Mij vader kan tijdens het dagelijkse zwemmen zijn handen niet thuishouden. Ik heb het 41 jaar uit gebannen, want diep in mijn hart hoopte ik dat mijn vader misschien wel van mij zou houden op een gezonde manier, dus bande ik de waarheid volledig uit. Het was aanranding in meerder gelegenheden, alleen dit durfde ik pas afgelopen jaar onder ogen te zien.
Mijn oudere broer heeft het stokje overgenomen toen ik vier was van mijn vader. Hij vond de spullen van mijn vader. Een incest situatie, die voor ruim 10jaar heeft afgespeeld in het diepste geheim. Ach, zeiden mijn ouders toen ik op mijn 14de jaar wegging: het was kinderspel, jij kiest ervoor om de vuile was buiten te hangen…. Je krijgt waar je om hebt gevraagd! Ik heb ze nooit vertelt, dat voor mijn 14de ik al zeker door 9 oudere tieners was aangerand, misbruikt en verkracht. Mijn broer veranderde na een zelfmoordpoging enkele letters aan zijn voornaam en leeft voort als een heilige voor mijn familie en schoonfamilie.

**
Ik was een meisje van 11 jaar toen ik het laatste gesprek opving, zittende boven aan de trap. Mijn lievelingstante was langs gekomen. Ze klonk vrolijk en blij. Ik was allang blij haar stem te horen. We mochten elkaar niet ontmoeten van mijn ouders. Elk moment, dat ik kon zat ik in haar bloemenwinkel door de week. Genoot ik van de kleuren, geuren en rust, met een kopje thee. Weer luisterend naar de preek: je weet dat je hier niet mag zijn Precious, ik moet eerlijk zijn tegen mijn broer. (Mijn vader) Mijn tante was een geweldig mens, prachtig blond haar en zo lief. De zware straffen van mijn ouders lieten mij koud.
Mijn moeder is scherp als ze wil. Ik hoorde de volwassenen afscheid nemen van de bovenste tree van de trap. Mijn moeder lomp als altijd riep: zo dat was de laatste keer, die kwam afscheid nemen, die zien we nooit meer terug! Mijn vader mopperde nog iets. Mijn moeder zei: Nee, hoor ze is er morgen niet meer.! Let maar op mijn woorden. Die woorden werden werkelijkheid. Mijn tante was kort ervoor gescheiden, opgenomen in psychiatrie. De volgende dag nam ik in de middag de telefoon op. Gaf het aan mijn vader en zonder uitleg wist ik dat ze niet meer leefde. Ze was uit het leven gestapt en had mij alleen achter gelaten. Alles waar ik van hield in een klap weg. Ze was een lotgenoot, alleen haar geheim was in de doofpot gestopt.
Zij was mijn voorbeeld, mijn lievelingstante, mijn evenbeeld en ik kon rusten in haar schaduw…zonder woorden, een knipoog en een kop thee. Iedereen die ons kende zei; dat we op elkaar leken. We konden zo goed met elkaar overweg. Dit zei zelfs haar enige vriendin zelfs jaren later. Zij droeg mijn achternaam. Haar dood is diep traumatisch geweest; Waarom probeerde niemand haar te helpen? Niemand hield haar tegen om uit het leven te stappen. Ik haatte mijn achternaam. We waren allebei aan de verkeerde kant van de familie geboren. Ik heb géén relatie met mijn familie, de naam stond voor pijn, misbruik, afwijzing en vernedering. Door een generatie met een denigrerende houding t.o.v. meisjes en vrouwen.

Mijn ouders en familie hebben mij altijd gezegd dat ik zou eindigen als mijn tante: in de psychiatrie en zelfmoord, want we waren als twee druppels water: eigenwijs, eigenzinnig, dom, lui, van mijn leven zou niets terecht komen. Wat ik ook doe, niets is ooit goed genoeg tot op de dag van vandaag. Zelfvertrouwen en eigenwaarde zijn mij nooit meegegeven. Familienaam een verwantschap en een ongevraagd verbond. Psychische schade die ik nog dagelijks meedraag, hoe hard ik het probeer te verwerken. Ik wil niet aangesproken worden met mijn biologische achternaam van mijn familie. De naam roept zoveel angst en pijn op aan incest en mishandeling. Mijn verstand, hart en ziel hebben géén connectie, dus waarom zou ik hun naam willen dragen? Ik zou géén reden kunnen vinden…!

Toen ik ging trouwen was mijn eigen naam houden niet eens een optie. Ik was blij de naam van mijn geliefde aan te nemen. Eindelijk kon ik mijn familienaam achter laten. Een achternaam, waar ik eindelijk blij mee kan zijn.

Liefs Precious
“Addiction is the only prison where the locks are on the inside.”

thian
Berichten: 249
Lid geworden op: 27 apr 2018, 00:29

Re: Wat wanneer je leeft met dezelfde achternaam als van daders

Bericht door thian » 03 mei 2018, 10:36

ik vind het vreselijk dat ze me mw...... net als mijn moeder noemen nu ik ouder ben
ik moet er niet aan denken en zeg meteen mijn voornaam
ze zijn gescheiden mijn ouders helaas heeft ze niet haar meisjes naam weer aan genomen
wat zou ik graag mijn achternaam veranderen, geen geld......
vreselijk...
heeft zoveel invloed

ik had de postnl aan de telefoon die noemde me per ongeluk mw kwast naar de organisatie waar ik een tekenboek had besteld, wat vond ik dat leuk!

liefs thian

thian
Berichten: 249
Lid geworden op: 27 apr 2018, 00:29

Re: Wat wanneer je leeft met dezelfde achternaam als van daders

Bericht door thian » 18 mei 2018, 23:51

mijn beide ouders zijn daders ik kan niet eens mijn naam veranderen
er staat niet eens iets bij over dezelfde naam als van daders...
het is een grote tegen valler,
ook wat het kost of het toegekent wordt of niet je betaald evenveel 800 nog wat pfff

moppieislief
Berichten: 108
Lid geworden op: 30 mar 2018, 22:58

Re: Wat wanneer je leeft met dezelfde achternaam als van daders

Bericht door moppieislief » 21 mei 2018, 23:04

Het is in jou geval eventueel wel mogelijk, als je er psychische hinder van ondervind. Dit moet je wel aanvragen bij de rechter en een onafhankelijke psycholoog moet dit ook aantonen dat dit nodig is.

Ik merk dat ik niet zo'n last heb van mijn achternaam. Ik heb meer last van de voornaam van mijn dader.

thian
Berichten: 249
Lid geworden op: 27 apr 2018, 00:29

Re: Wat wanneer je leeft met dezelfde achternaam als van daders

Bericht door thian » 22 mei 2018, 00:01

ik vind hte vreselijk mw...... genoem te worden at is mijn moeder ik kots van haar
dank je wel voor je informatie! nathalie

Plaats reactie